Home Carti PDF Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial de Alin...

[PDF] Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial de Alin Ciupala

Coperta Carte Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial

Iti doresti sa citesti cartea Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial scrisa de Alin Ciupala si publicata de Polirom? Nimic mai simplu, o poti citi apasand butonul de mai jos.

Citeste Cartea – Sursa 1
Citeste Cartea – Sursa 2
Citeste Cartea – Sursa 3
Editura: Polirom

Descriere completa: Pe 6 decembrie 1916, trupele Puterilor Centrale intrau victorioase in Bucuresti, marcind practic esecul campaniei militare romane incepute la 27 august. Capitala fusese parasita de autoritati inca de la sfirsitul lunii noiembrie, valul de refugiati in Moldova fiind intimpinat de o populatie locala ingrijorata. Cartea lui Alin Ciupala prezinta implicarea Romaniei in desfasurarea Marelui Razboi din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile in sustinerea efortului de razboi al tarii. Sint trecute in revista actiunile desfasurate de numeroase personalitati feminine ale vremii – cum ar fi Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Stirbei sau Martha Bibescu – ca fondatoare si conducatoare ale unor societati implicate in organizarea spitalelor de campanie si a trenurilor sanitare, infiintarea de gradinite de copii, orfelinate, cantine sau in gasirea unor solutii pentru usurarea vietii prizonierilor romani din lagarele din strainatate si a ranitilor din spitale. Un loc aparte ii este rezervat reginei Maria, care inca din perioada neutralitatii Romaniei a initiat pregatirea unei baze de sprijinire a efortului de razboi din punct de vedere medical si logistic, fiind unul dintre cei mai activi sustinatori (prin actiuni publice sau in cadrul familiei regale) ai intrarii tarii in razboi alaturi de puterile Antantei. Autorul prezinta si aspecte legate de viata sociala a femeilor din perioada respectiva, aratind cum activitatea desfasurata de ele in timpul Primului Razboi Mondial a determinat modificarea statutului lor in societatea epocii. β€žIn lung alai, femei si copii ne cara sus proiectile si focoase lucitoare, intorcindu-se la vale cu tuburile trase si innegrite . Nici nu-si dau seama ca indeplinesc vreun lucru deosebit, vreo fapta vitejeasca. Cum se duceau seara la fintina, cu donitele pe umeri, tot astfel ne aduc si acum hrana gurilor flaminde de otel . Ca o noua friza a Panateneelor, sirul lor ridica, deasupra slabiciunilor trecatoare si a sovaielilor omenesti, intruchi..

Cartea Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial in format PDF poate fi descarcata si citita dand click chiar pe primul buton. Astfel, o poti rasfoi si iti poti face o impresie despre ea. Downloadeaza-o in format PDF si citeste primele capitole. Daca iti place ceea ce citesti, te incurajam sa o cumperi din librarii.