Home Carti PDF De la Iasi la Ierusalim si inapoi de Leon Volovici

[PDF] De la Iasi la Ierusalim si inapoi de Leon Volovici

Coperta Carte De la Iasi la Ierusalim si inapoi

Iti doresti sa citesti cartea De la Iasi la Ierusalim si inapoi scrisa de Leon Volovici si publicata de Ideea Europeana? Nimic mai simplu, o poti citi apasand butonul de mai jos.

Citeste Cartea – Sursa 1
Citeste Cartea – Sursa 2
Citeste Cartea – Sursa 3
Editura: Ideea Europeana

Descriere completa: O confesiune si o meditatie despre mediul evreiesc din Romania de dupa al doilea razboi mondial, pornind de la propria experienta si biografie a autorului, in prezent conferentiar la Universitatea Ebraica din Ierusalim. Avand ca nucleu un dialog cu tanarul filozof Sandu Frunza, de la Universitatea din Cluj, cartea reconstituie viata evreilor din Iasi (orasul natal al autorului), de dupa razboi, adolescenta in perioada stalinista, dilemele si reflectiile stimulate de optiunile mediului evreiesc din Romania in noile conditii de dupa razboi, avand de ales intre integrarea in viata sociala si intelectuala romaneasca marcata de tentatia si pervertirea comunista sau, dimpotriva, alternativa stabilirii in Israel. O semnificativa parte a cartii se concentreaza asupra evolutiei acelor intelectuali evrei care au parasit Romania in perioada ceausista, dificultatile si dramele adaptarii la o noua ambianta culturala, ca si complexa relatie cu mediul si cultura in care s-au format. Pe parcursul a cateva decenii, amintirile si reflectiile autorului reconstituie, dintr-un unghi inedit si foarte personal, mediul universitar iesean, ca si universul spiritual al intelectualilor israelieni originari din Romania. O meditatie despre comunism si antisemitism, despre dramele dublei apartenente culturale, despre emigratie, despre tensiuni si interferente romano-evreiesti, despre lumea vazuta de la Iasi si de la Ierusalim. Leon Volovici s-a nascut in data de 10 august 1938, la Iasi. A absolvit Liceul National din Iasi, iar, in 1962, Facultatea de Litere a Universitatii „Al. I. Cuza“, specialitatea: Limba si literatura romans. Din 1962, timp de doi ani, profesor de romana in comuna Bivolari, judettul Iasi. Intre 1964-1984: cercetator la sectia de istorie literara a Institutului de filologie „Alexandru Philippide“ din Iasi. In 1975: doctoratul in filologie romana la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iasi. Co-autor al Dictionarului literaturii romane de la origini pana la 1900, aparut in 1979 la Edit..

Cartea De la Iasi la Ierusalim si inapoi in format PDF poate fi descarcata si citita dand click chiar pe primul buton. Astfel, o poti rasfoi si iti poti face o impresie despre ea. Downloadeaza-o in format PDF si citeste primele capitole. Daca iti place ceea ce citesti, te incurajam sa o cumperi din librarii.