Home Carti PDF Discursuri de Augustin Bunea

[PDF] Discursuri de Augustin Bunea

Coperta Carte Discursuri

Iti doresti sa citesti cartea Discursuri scrisa de Augustin Bunea si publicata de Galaxia Gutenberg? Nimic mai simplu, o poti citi apasand butonul de mai jos.

Citeste Cartea – Sursa 1
Citeste Cartea – Sursa 2
Citeste Cartea – Sursa 3
Editura: Galaxia Gutenberg

Descriere completa: Dintre marii dascali ai Blajului, Augustin Bunea a avut in postumitate cel mai vitreg destin. Apreciat de N. Iorga ca istoric erudit şi informat al Transilvaniei, elogiat de mari personalitaţi ale vremii pentru talentul sau oratoric, opera sa nu a cunoscut nici o reeditare de mai bine de un secol de cand a fost tiparita; nu s-a invrednicit nici de pomenirea şi exegeza operei sale cu prilejuri festive, aşa cum se obişnuieşte in calendarul cultural al unui popor. Augustin Bunea s-a nascut la 4 august 1857 la Vad, in Ţara Fagaraşului, de unde au venit la Blaj timp de doua secole şi mai bine ierarhi ca intemeietorul Blajului, Inochentie Micu Klein, episcopul voievod, Mitropolitul Vasile Suciu, Vasilie Voda supranumit de Nicolae Iorga Mitropolitul Marii uniri, şi ataţia dascali şi carturari, incepand cu Augustin Bunea, istoricul şi oratorul, şi terminand cu Virgil Fulicea, sculptorul. Tatal sau, Arsenie Bunea, era preot şi işi avea originea in Tilişca, satul frumos din Marginimea Sibiului; dupa mama era nepotul lui David baron Urs de Marginea, vestitul ofiţer caruia ii va purta o vie admiraţie toata viaţa. Işi incepe studiile in satul natal, in Vad, şi le continua intr-un sat vecin, Ohaba, unde incheie cursurile şcolii primare. Gimnaziul il urmeaza la Braşov, intre 1870-1877, unde este coleg de clasa, de camera şi bun prieten cu Andrei Barseanu, viitorul scriitor şi preşedinte al Astrei. Din amintirile lui Andrei Barseanu (v. Album in amintirea canonicului Augustin Bunea, Tipografia Seminarului Greco-Catolic, 1910, pp. 194-200), aflam ca a fost un elev eminent, cu rezultate stralucite, indeosebi la literatura romana (profesorul ii lauda compoziţiile şcolare, iar in secret scria poezii) şi la limba latina. Elevii citeau cu interes revista Convorbiri literare, şi, dupa modelul ei, au tiparit cateva numere dintr-o revista şcolara, Conversaţiuni, in paginile ei colaborarea cea mai importanta era a lui Augustin Bunea; puneau in scena piese de teatru, şi atunci cand s-au gandit..

Cartea Discursuri in format PDF poate fi descarcata si citita dand click chiar pe primul buton. Astfel, o poti rasfoi si iti poti face o impresie despre ea. Downloadeaza-o in format PDF si citeste primele capitole. Daca iti place ceea ce citesti, te incurajam sa o cumperi din librarii.