Home Carti PDF Intrebari si nedumeriri de Sfantul Maxim Marturisitorul

[PDF] Intrebari si nedumeriri de Sfantul Maxim Marturisitorul

Coperta Carte Intrebari si nedumeriri

Iti doresti sa citesti cartea Intrebari si nedumeriri scrisa de Sfantul Maxim Marturisitorul si publicata de Doxologia? Nimic mai simplu, o poti citi apasand butonul de mai jos.

Citeste Cartea – Sursa 1
Citeste Cartea – Sursa 2
Citeste Cartea – Sursa 3
Editura: Doxologia

Descriere completa: In urma cu 1350 de ani, Sfantul Maxim Marturisitorul (580-662) era judecat si condamnat pentru „erezie“ in Constantinopol, intr-un proces cu multe conotatii politice, din ordinul imparatului Constans II (641-668). Dupa ce a fost mutilat, Sfantul Maxim a fost exilat in Lazica (Georgia de astazi), gasindu-si sfarsitul in cetatea Schemaris la 13 august 662. Dupa mai putin de 20 de ani, Sinodul al VI-lea Ecumenic de la Constantinopol (680-681) va reabilita si va confirma ortodoxia hristologiei Sfantului Maxim, aparate de acesta cu pretul vietii. Astazi este considerat, pe drept cuvant, unul dintre cei mai importanti teologi bizantini. In acelasi timp, viziunea sa asupra diverselor capitole dogmatice a devenit normativa pentru multi teologi ortodocsi. De asemenea, influenta pe care a exercitat-o in ultima suta de ani asupra multor personalitati ale teologiei este unanim recunoscuta. Intrebari si nedumeriri (Quaestiones et dubia) este una dintre lucrarile timpurii ale Sfantului Maxim, scrisa cel mai probabil intre 624 si 626, inaintea disputelor hristologice. Este o colectie de intrebari si raspunsuri, exegeze la texte biblice si patristice, gen literar foarte utilizat in Antichitatea tarzie. Traducerea de fata este prima traducere integrala in limba romana, dupa textul grec editat de Jose H. Declerck, publicat in volumul 10 din colectia Corpus Christianorum. Series Greaca, in 1982. Editia Declerck, ce cuprinde 239 intrebari, se bazeaza pe manuscrisul Vat. gr. 1703 si schimba radical perceptia asupra acestei opere, cunoscute anterior doar din editia mai veche din Patrologia Graeca 90, ce avea doar 79 de intrebari, care a stat la baza traducerii Parintelui Dumitru Staniloae, publicata in volumul 2 al Filocaliei…

Cartea Intrebari si nedumeriri in format PDF poate fi descarcata si citita dand click chiar pe primul buton. Astfel, o poti rasfoi si iti poti face o impresie despre ea. Downloadeaza-o in format PDF si citeste primele capitole. Daca iti place ceea ce citesti, te incurajam sa o cumperi din librarii.