Home Carti PDF Se lasa noaptea de Rudyard Kipling

[PDF] Se lasa noaptea de Rudyard Kipling

Coperta Carte Se lasa noaptea

Iti doresti sa citesti cartea Se lasa noaptea scrisa de Rudyard Kipling si publicata de Litera? Nimic mai simplu, o poti citi apasand butonul de mai jos.

Citeste Cartea – Sursa 1
Citeste Cartea – Sursa 2
Citeste Cartea – Sursa 3
Editura: Litera

Descriere completa: Se lasa noaptea, primul roman al lui Rudyard Kipling, a fost scris in 1890, la solicitarea unei reviste populare in epoca, Lippincott’s Magazine. La douazeci si cinci de ani, Kipling era deja un scriitor de succes. Poemele, povestirile si reportajele pe care le publicase despre India ii creasera o reputatie rapida in insula britanic. Totusi, Se lasa noaptea a fost primit cu raceala de critica vremii, iar de-a lungul timpu lui i s-au reprosat cartii tot felul de lucruri – cruzimea, caracterul melodramatic sau constructia implauzibila. Dar, la fel de bine, toate acestea pot fi vazute si altfel: cruzimea era profetica; melodrama – inerenta; constructia fusese inspirata de intamplari reale. Desi romancierul Kipling nu a ajuns sa il egaleze pe poet si pe povestitor (motiv pentru care a si abandonat genul la treizeci si cinci de ani – varsta la care-si publica ultimul roman), romanele sale nu i-au pierdut niciodata cititorii, fiind reeditate fara intrerupere (si chiar ecranizate, cum s-a intamplat in repetate randuri cu Se lasa noaptea).Romanul acesta ocupa un loc special intre scrierile lui Kipling prin cantitatea de autobiografie incorporata. Inceputul este inspirat de copilaria traumatizanta a micului Rudyard, crescut de niste rude ale tatalui – bigoti care se foloseau de Biblie ca de un instrument de tortura. Pe doamna Jannett, personaj desprins parca din galeria de sadici ai lui Charles Dickens, Kipling o cunoscuse foarte bine in persoana doamnei Holloway – femeia care ii crescuse (si Kipling, si sora lui, Alice, vor lasa pagini de amintiri despre acest subiect). Apoi, orbirea personajului central al romanului, pictorul Dick Heldar, este un ecou al spaimei lui Kipling insusi ca si-ar putea pierde vederea (ochii slabi l-au suparat toata viata; unul dintre critici chiar a gasit in miopia scriitorului o explicatie pentru reaua lui orientare politica – sprijinirea militarismului si a colonialismului). Insasi Maisie, prietena din copilarie pe care Dick o reintalneste pest..

Cartea Se lasa noaptea in format PDF poate fi descarcata si citita dand click chiar pe primul buton. Astfel, o poti rasfoi si iti poti face o impresie despre ea. Downloadeaza-o in format PDF si citeste primele capitole. Daca iti place ceea ce citesti, te incurajam sa o cumperi din librarii.