Home Carti PDF Stat slab, cetatenie incerta. Studii despre Republica Moldova

[PDF] Stat slab, cetatenie incerta. Studii despre Republica Moldova

Coperta Carte Stat slab, cetatenie incerta. Studii despre Republica Moldova

Iti doresti sa citesti cartea Stat slab, cetatenie incerta. Studii despre Republica Moldova publicata de Curtea Veche? Nimic mai simplu, o poti citi in format fizic apasand butonul de mai jos. 

Citeste Cartea – Sursa 1
Citeste Cartea – Sursa 2

Informatii utile despre Stat slab, cetatenie incerta. Studii despre Republica Moldova

Editura: Curtea Veche

Vezi aici mai multe informatii despre carte

Descriere completa: „Cetatenia este deseori definita prin prisma legislatiei si a dezbaterilor politice care o insotesc, departe de realitatile traite de cetateni. Or, calitatea de cetatean trebuie redefinita in contextul postsocialist in care ea scapa definitiei date de elitele politice, in primul rand datorita incapacitatii acestora de a garanta «drepturile sociale» asteptate de cetateni. Volumul de fata vine sa compenseze aceasta lacuna prin abordarea in paralel a constructiei politice a cetateniei si a conditiei de cetatean, asa cum este ea traita de fiecare. Modul in care este perceputa relatia cu statul il determina pe cetatean sa participe la viata publica (de la participarea la vot si pana la participarea la miscari sociale), sa-si schimbe cetatenia (de la achizitionarea unui al doilea pasaport si pana la migratie), sa incite sau sa tempereze conflictele interetnice. Calitatea cetateniei oferita de stat este un factor important in explicarea fenomenelor politice, economice sau sociale. Ce inseamna sa fii cetatean al Republicii Moldova astazi? Inseamna sa ai un pasaport albastru – este raspunsul pe care l-am auzit cel mai des intr-un sat din nordul Moldovei. Dar a avea un pasaport albastru nu este o sursa de fericire, caci puterile pasaportului albastru sunt limitate – cu greu mai poti merge catre Vest cu el si nici la Est nu mai este privit atat de bine, de cand sute de mii de purtatori ai acestui pasaport invadeaza pietele din Moscova si Sankt-Petersburg in cautare de munca la negru. A avea un pasaport albastru inseamna pentru jumatate din populatia statului moldovenesc a nu mai avea un pasaport sovietic […] care sa dea libera trecere spre Est. A avea un pasaport albastru inseamna de asemenea a nu avea (inca) un pasaport rosu (adica romanesc), care sa dea libera trecere spre Italia. Oricum ar fi, este o stare intermediara, nesatisfacatoare si pe care fiecare incearca s-o remedieze, la nivel personal mai degraba decat colectiv.“ – Monica Heintz„Ca si teza ei de doctorat, dedi…

Cartea Stat slab, cetatenie incerta. Studii despre Republica Moldova PDF poate fi gasita in librariile de pe ios sau android. Daca totusi nu ai gasit-o si vrei neaparat sa o citesti, iti recomandam varianta tiparita.