Home Carti PDF Uitarea Romei. Studii de arheologie a imaginarului

[PDF] Uitarea Romei. Studii de arheologie a imaginarului

Coperta Carte Uitarea Romei. Studii de arheologie a imaginarului

Iti doresti sa citesti cartea Uitarea Romei. Studii de arheologie a imaginarului publicata de Institutul European? Nimic mai simplu, o poti citi in format fizic apasand butonul de mai jos. 

Citeste Cartea – Sursa 1
Citeste Cartea – Sursa 2

Informatii utile despre Uitarea Romei. Studii de arheologie a imaginarului

Editura: Institutul European

Vezi aici mai multe informatii despre carte

Descriere completa: La data de 11 mai, anul 330 d. Ch., Constantin I inaugureaza noul oras-cetate al Imperiului Roman, un Bizant (elen) reinventat dupa modelul capitalei occidentale. Roma a dat nu doar o scenografie urbana a triumfului, ci si o formula de rememorare colectiva a trecutului, funus imaginarium (cortegiul de masti ale stramosilor), organizat in cadrul ceremonialului indoliat dedicat principelui, dar si de consacrare a gloriei sale. Acesta este pragul de pe care se ridica mai tarziu imaginarul medieval. Desi el creste in jurul unei figuri centrale, imparatul, nu oglindeste doar natura divina a acestuia, ci si puterea disemnata prin imagine si cuvant in lumea guvernata de el, in oikoumene. Sondarea ‘arheologica’ ne poarta intr-un perimetru sapat adanc in timp, in antichitatea greco-romana, dar si in sub-perimetre colaterale, atat pe axul vertical al perioadelor, cat si in spatiu, pe orizontala, urmarind translatia dinspre Roma inspre Constantinopol. Pe tot traseul de cercetare a relatiei dintre imagine si imaginarul puterii, intalnim patru momente semnificative: secolele V-IV i. Ch., respectiv varsta de aur a cetatii grecesti si modelul imperiului lui Alexandru; secolele I-IV d. Ch, principatul roman si mutatia ‘constantiniana’; secolele VIII-IX, iconoclasmul; secolul XIV, isihasmul. Un eseu istoric despre memorie si despre uitare este aceasta carte, un posibil raspuns la intrebarile: care ii sunt ‘radacinile’ si cum s-a format imaginarul bizantin?…

Cartea Uitarea Romei. Studii de arheologie a imaginarului PDF poate fi gasita in librariile de pe ios sau android. Daca totusi nu ai gasit-o si vrei neaparat sa o citesti, iti recomandam varianta tiparita.