Home Carti PDF De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca de Marta...

[PDF] De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca de Marta Petreu

Coperta Carte De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca

Iti doresti sa citesti cartea De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca scrisa de Marta Petreu si publicata de Polirom? Nimic mai simplu, o poti citi apasand butonul de mai jos.

Citeste Cartea – Sursa 1
Citeste Cartea – Sursa 2
Citeste Cartea – Sursa 3
Editura: Polirom

Descriere completa: Cele douasprezece studii reunite in acest volum acopera o perioada istorica de aproximativ 150 de ani, de la mijlocul secolului al XIX-lea si pana astazi. Marta Petreu abordeaza probleme spinoase ale istoriei si ale istoriei ideilor – de pilda, problema evreiasca, asa cum a fost vazuta in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pe vremea cind P. P. Carp soma guvernele Romaniei sa inceteze razboiul pe care il purtau impotriva populatiei evreiesti din tara. De asemenea, se ocupa de felul cum a fost vazut Nae Ionescu de catre contemporanii lui, de ideile si atitudinile generatiei ’27, de complicatele relatii ale lui Eliade cu legionarii si de modul simbolic in care s-a despartit de ei, pentru a-si incepe visata „viata noua“, de atitudinea lui Noica fata de Securitate sau de magnificenta religioasa care l-a facut pe Cioran sa scrie ca datoria unui popor este sa puna in lumina macar unul dintre atributele lui Dumnezeu. Bazata pe analiza minutioasa a surselor de prima mana si pe contextualizarea romaneasca si europeana a fiecarui subiect, De la Junimea la Noica este rezultatul unei viziuni filosofice si morale unitare: una care ne invata ca trebuie sa ne asumam in mod lucid intregul trecut, pentru ca numai astfel mai este cu putinta viitorul. Cuprins:„Evreofili“ si „evreofagi“. Sapte autori despre chestiunea evreiasca; De la lupta de rasa la lupta de clasa. C. Radulescu-Motru; Portretul „invatatorului“ ca diavol; Generatia ’27 intre Holocaust si Gulag; Eliade, Sebastian, Ionescu, Cioran, „copii din flori“ ai Romaniei interbelice; Cioran si Eliade in vizorul legionarilor din exil…

Cartea De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca in format PDF poate fi descarcata si citita dand click chiar pe primul buton. Astfel, o poti rasfoi si iti poti face o impresie despre ea. Downloadeaza-o in format PDF si citeste primele capitole. Daca iti place ceea ce citesti, te incurajam sa o cumperi din librarii.